Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Bezig met laden van de foto`s.

Kapittelstraat 4, Sittard Verkocht

verkocht

eigenschappen

Sittard, Sittard-Geleen, Limburg
bouwjaar1865
woonoppervlakte164 m2
perceeloppervlakte195 m2
inhoud710 m3
locatieCentrum Sittard
aanvaardingIn overleg

omschrijving

“Unieke monumentale stadswoning met karakteristieke hof in hartje Sittard“ 
 
Algemene informatie
Dit unieke Rijksmonument genaamd ‘het Kapittelhuis’ is gelegen aan de Kapittelstraat 4 te Sittard. Het prachtige pand kent een rijke historie en ligt pal in het oude stadscentrum met uitzicht op de kenmerkende toren van de St. Petruskerk. Deze woning, met bouwjaar 1865, is pontificaal aanwezig in het straatbeeld van de oude markt en de toegang naar het Kerkplein. Tevens beschikt deze woning, dankzij de fraai uitgevoerde gevels, over de status beschermd stadsgezicht. Daarnaast zijn op loopafstand voldoende faciliteiten aanwezig, zoals supermarkten, de Schootsvelden en oude Wal, de nieuwe bibliotheek en filmhuis, historisch stadcentrum met markt, diverse horecaondernemingen en winkels. Deze unieke monumentale woning ligt op een perceel van groot 195m2, met separate loopdeur en grote dubbele poort naar de eigen hof, prachtige karakteristieke gevelelementen en externe tuinberging.
 
Bouw
Het pand, met bouwjaar 1865, is traditioneel gebouwd met eclectische bouwelementen. Het pand heeft dienstgedaan als voormalige kanunnikenwoning. Daarnaast was op de plaats van de woning de voormalige scholaster van het St.-Petruskapittel. Mede hierdoor staat dit unieke pand in Sittard en omgeving bekend als ‘het Kapittelhuis’. In 1977 is de woning volledig gerestaureerd door de Stichting Jacob Kritzraedt. Daarbij zijn de authentieke elementen daar waar mogelijk gepreserveerd en teruggebracht. De gevels zijn opgetrokken uit authentiek massief schoonmetselwerk en voorzien van wit schilder- en pleisterwerk met een donkergrijze plint. Het ongeïsoleerde zadeldak is belegd met keramische dakpannen en beschikt over kopgevels voorzien van zinken afdekkers. De houten kozijnen met enkele beglazing beschikken over de karakteristieke glas-in-lood bovenlichten. De vloeren van de woning zijn uitgevoerd in hout, met uitzondering van de betonnen begane-grondvloer. Daarnaast bestaat de woning uit 3 bouwlagen: de begane grond, de eerste- en tweede verdieping.
 
Begane grond
De begane grond bevat een centrale entree met authentieke houten voordeur, welke toegang geeft naar de prachtige hal met trappenhuis, garderobe en gastentoilet. Dit volledig betegeld toilet is voorzien van een fontein. Daarnaast geeft deze prachtig betegelde hal toegang tot de woon-, eetkamer en keuken. De woonkamer is gesitueerd aan de straatzijde van het pand. Deze prettige en lichte leefruimte heeft zowel uitzicht over het stadse straatbeeld als de binnenplaats. Deze woonkamer is uitgevoerd met een parketvloer, openhaardpartij en uniek ornamentenplafond. De eetkamer en keuken zijn gesitueerd aan de achterzijde van de woning. Dit ruime vertrek is voorzien van een open keuken, welke beschikt over een gootsteen, kookplaat, wasemkap en oven. Daarnaast beschikt deze keuken over een tweede werkblad met daarin extra bergruimte en de aansluiting voor de wasmachine. De aangrenzende eetkamer beschikt over zicht op de binnenplaats. De begane grond bevat een verdiepingshoogte van ruim 3 meter, welke zeer typerend zijn voor dergelijke monumentale gebouwen.
 
Eerste verdieping
De eerste verdieping is toegankelijk via de houten trap in de hal van de begane grond. Deze verdieping bevat de overloop welke toegang geeft naar twee slaapkamers en de trap naar de tweede verdieping. Beide slaapkamers zijn ruim van opzet, waarbij de slaapkamer aan de achtergevel in gebruik is als hoofdslaapkamer. Deze slaapkamer beschikt over een wastafel. De tweede slaapkamer is momenteel in gebruik als studeerkamer, maar zeker geschikt als tweepersoonsslaapkamer. Via deze tweede slaapkamer is de, recent in 2019, gerenoveerde badkamer toegankelijk. Deze strak en modern afgewerkte badkamer is voorzien van een wastafel met meubel en spiegelkast, wandcloset en ruime inloopdouche.
 
Tweede verdieping
De tweede verdieping, bereikbaar via de overloop middels vaste houten trap, bevat de authentieke houten spantconstructie met hoge kap. Deze tweede verdieping is momenteel in gebruik als berging. Het is mogelijk deze verdieping te transformeren tot twee extra ruime slaapkamers. De tweede verdieping is tevens de opstelplaats van de cv-ketel, uit 2010 in eigendom.
 
Perceel
Het unieke perceel van de woning aan de Kapittelstraat 4 is groot 195 m2. Het perceel is toegankelijk via de separate houten loopdeur in de monumentale tuinmuur en via de dubbele ijzeren poort. De binnenplaats, ook wel hof genoemd, is betegeld met keien en bevat een plantenborder aan de zijkant. Daarnaast beschikt deze binnenplaats over een separate tuinberging welke is geschikt als extra stalling voor fiets of scooter.  De binnenplaats is op het zuidwesten georiënteerd en volledig omheind. Het is mogelijk een motorvoertuig te parkeren op de binnenplaats.

 
Bijzonderheden

  • Unieke monumentale stadswoning in centrum Sittard
  • Bevat een prachtige authentieke afwerking en bouwelementen
  • Beschikt over 2 slaapkamers en een moderne badkamer
  • Binnenplaats met separate tuinberging

 

© YLO Makelaardij 2022

meer