Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Rotte appels veranderd in fraaie woonunits 26-04-2019

Drie jaar later dan oorspronkelijk de bedoeling was vond woensdag 25 april de officiƫle opening plaats van twee panden op de Plakstraat in Sittard. In totaal zijn daarmee 18 kleine woonunits beschikbaar gekomen.

Drie jaar later dan oorspronkelijk de bedoeling was vond woensdag 25 april de officiële opening plaats van twee panden op de Plakstraat in Sittard. In totaal zijn daarmee 18 kleine woonunits beschikbaar gekomen in het historische centrum van Sittard, op een plek naast het Kritzraedthuis, die jarenlang werd ontsierd door twee totaal verkrotte monumentale panden. Het pand op nummer 30 is, compleet met herstel van het vakwerk in een zijgevel, volledig in de oude stijl herbouwd, het naastgelegen kleinere pand is afgebroken en heeft plaatsgemaakt voor een pand met een eigentijdse architectuur die past bij de overige bebouwing aan de even zijde van de Plakstraat. De zijgevel met vakwerk wordt binnenkort nog afgepleisterd met een laag leem. Dat gebeurt pas als men er zeker van is dat er geen nachtvorst meer optreedt. En verder wordt er nog een oude muur afgebroken, waardoor er ook een verbinding met de Rosmolenstraat ontstaat.

Een plan ver vooruit

De plannen om de twee verkrotte panden onder handen te nemen dateren al van ruim twee decennia geleden. Perrée & Partners heeft de kar sinds 2013, vanaf het moment dat de economische crisis zijn hoogtepunt beleefde en de bouwmarkt volledig op zijn gat lag, aan het rollen gekregen. Die kar kwam onderweg nog wel de nodige hobbels tegen, want gaandeweg het traject doken er steeds weer nieuwe onvoorziene omstandigheden op die vertraging met zich meebrachten, vertelde Diederick Kruijssen van Perrée & Partners.

Vertraging 

Zo bleek er veel meer asbest in de oude panden te zitten dan gedacht, hadden de aangrenzende panden geen al te sterke fundering, waren de muren slecht door jarenlange inwerking van vocht, was de grond vervuild en bleek er een knooppunt van rioleringsbuizen onder de panden te liggen. Verder waren er hoogteverschillen met aangrenzende panden en bleek er tijdens de sloop een bijzondere kelder onder de panden te liggen, die ook moest worden gerestaureerd. Steeds weer goed voor vertragingen. En ook was de bouwplaats op de donderdagen vanwege de weekmarkt niet bereikbaar voor bouwverkeer.

De bouwwerkzaamheden werden uitgevoerd door Technisch Buro J. Schumans – Lebens b.v uit Einighausen, Yvonne Offermans-Leinders van YLO nam de bouwbegeleiding voor haar rekening.

Opening & oplevering

De officiële opening werd gezamenlijk verricht door wethouder Jos Bessems, provinciaal gedeputeerde Hubert Mackus en Diederick Kruijsen, directeur van Perrée en partners. Het project werd mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg en de Gemeente Sittard-Geleen. De opening werd behalve door de direct bij de bouw betrokkenen bijgewoond door een vertegenwoordiging van de Stichting Jacob Kritzraedt, enkele leden van de gemeenteraad en het wijkplatform Sittard centrum.

Foto & tekst https://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20190425/rotte-appels-veranderd-fraaie-woonunits/