Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Bezig met laden van de foto`s.

Weidom 12, Sittard VERKOCHT ONDER VOORBEHOUD

€ 598.000,- k.k.

eigenschappen

Sittard, Sittard-Geleen, Limburg
bouwjaar1936
woonoppervlakte756 m2
perceeloppervlakte2600 m2
inhoud2708 m3
locatieSittard, Broeksittard
aanvaardingIn overleg

omschrijving

"Onder architectuur gebouwd kloostercomplex met riant perceel"

Algemene informatie
Dit onder architectuur gebouwde voormalig kloostergebouw is gelegen aan de Weidom 12 te Sittard. In de directe omgeving liggen diverse faciliteiten, zoals een supermarkt, basisschool, groengebied ‘de Schwienswei’ en diverse horeca en sportfaciliteiten. Het riante perceel beschikt over het kloostergebouw en diverse separate bijgebouwen.
 
Bouw
Het voormalig ‘Klooster OLV der apostelen’ is gebouwd in 1936 door bekende Nederlandse architect Jos Wielders. Het ontwerp van architect Wielders (1883-1949) beschikt over een expressionistische stijl met traditionalistische elementen. Het hoofdbegouw is beboemd tot gemeentelijk monument met nummer GM235. De begane grond is in de jaren-60 uitgebreid met twee grote gemeenschappelijke ruimten. Daarnaast beschikt het gebouw over een liftinstallatie, welke momenteel niet in gebruik is. Het kloostergebouw bestaat uit 4 bouwlagen: de kelder, begane grond, eerste- en tweede verdieping. Het pand beschikt over een woon- en maatschappelijke functie.
 
Architect Wielders
Jan Joseph (Jos) Wielders (1883-1949) werd op 3 september 1883 te Sittard geboren. Zijn vader was meubelmaker. De familie verhuisde kort na zijn geboorte naar Nieuwstadt. Op 13-jarige leeftijd ging Jos naar de Tekenschool van Roermond. Nadat hij de Tekenschool doorlopen had, trad hij in 1902 in dienst bij architect ir. Joosten te Valkenburg. Hij begon als bouwkundig tekenaar, maar werd al spoedig chef de bureau. In 1910 werd hij opzichter bij de gemeente Sittard. Later werd hij benoemd tot stadsarchitect. In 1917 vestigde hij zich als zelfstandig architect te Sittard. Wielders had uitgesproken ideeën over architectuur. De constructie van een gebouw moest duidelijk af te lezen zijn en niet overwoekerd worden door decoratieve elementen. Wielders was tevens van mening dat de moderne materialen, zoals gewapend beton, zonder meer toegepast moesten worden. Qua stijl liet Wielders zich zeker in zijn beginperiode als zelfstandig bouwmeester leiden door de vormentaal van de Amsterdamse School. Jos Wielders overleed op 30 april 1949 te Sittard. (BRON: ‘Herdenking 60 jaar geleden overleden Jos Wielders: Wat doet de gemeente met zo’n prominente architect?, Blog de Dorpskrant Sittard-Geleen)
 
Kelder
Via de trap aan de linker zijgevel grenzend aan de gang is de kelder bereikbaar. De kelder heeft enkele ruime bergingen. Tevens is de kelder de opstelplaats van de cv-installatie met aparte boiler.
 
Begane grond
De begane grond bevat de ruime centrale hal met toegang naar de gang gelegen aan de voorgevel. De begane grond beschikt over een woon en werkgedeelte. Het woongedeelte is voorzien van een ruime keuken, woon- en eetkamer, bijkeuken en toiletruimte. Het werkgedeelte bevat enkele werkruimten, vergaderruimten en een ruime gemeenschappelijke ruimte. Op de begane grond is de riante achtertuin via de keuken, vergaderruimten en hal toegankelijk.
 
Eerste verdieping
Via de open trap in de centrale hal is de overloop op de eerste verdieping bereikbaar. Deze overloop geeft toegang naar een privé woongedeelte met enkele slaapkamers en een werkgedeelte met werkvertrekken en een prachtige kapel. De lange gang aan de voorgevel geeft deze verdieping een open karakter met veel lichtinval, middels de vele gevelopeningen.
 
Tweede verdieping
Via de open trap op de overloop van de eerste verdieping is de tweede verdieping bereikbaar. De ruime hobbyruimte op deze verdieping geeft de traditionele dakopbouw met houten constructieve spanten weer. Via de overloop zijn twee gangen bereikbaar welke toegang geven aan enkele slaapkamers en bergruimten.
 
Perceel
Het unieke voormalig kloostergebouw is gelegen op een riant perceel van circa 2600 m2. Door de situering gericht aan het straatbeeld is het perceel aan de achterzijde riant en beschikt over een open karakter. De achtertuin is bereikbaar via de inrit, gelegen tussen het hoofdgebouw en de naastgelegen bungalow. Daarnaast bevat dit achtergelegen perceelgedeelte over verschillende separate bijgebouwen, zoals een berging, garage en voormalig wasgebouw. Het perceel is volledig omheind en georiënteerd op het oosten.
 

Bijzonderheden

  • Riant kloostergebouw ontworpen door architect J. Wielders
  • Beschikt over een woon-, en een maatschappelijke bestemming
  • Riant perceel met separate bijgebouwen
  • Gelegen in rustige woonomgeving van Broeksittard

 
© YLO Makelaardij 2022

meer