Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Bezig met laden van de foto`s.

Overstraat 5, Munstergeleen ONDER BOD

€ 495.000,- k.k.

eigenschappen

Munstergeleen, Sittard-Geleen, Limburg
bouwjaar1850-1900
energielabelG
woonoppervlakte277 m2
perceeloppervlakte1963 m2
inhoud2250 m3
locatieMunstergeleen
aanvaardingIn overleg

omschrijving

“Statig -gemeentelijk monument- boerderijcomplex in hartje Munstergeleen“
 
Algemene informatie
Het prachtige, statige boerderijcomplex is gelegen aan de Overstraat 5 te Munstergeleen. Het complex is gesitueerd in het gezellige dorpscentrum, waar vele faciliteiten aanwezig zijn, zoals een supermarkt, huisartsenpraktijk en verschillende horecaondernemingen. Daarnaast beschikt deze prettige en dorpse woonomgeving ook over diverse sportfaciliteiten, een basisschool en prachtige wandel- en groengebieden. Het complex ligt op een perceel groot 1963 m2, met woonhuis, grote schuur, diverse stallen, achterom en ruime achtertuin.
 
Bouw
Het boerderijcomplex is in 2008 tot gemeentelijk monument verklaard vanwege het exterieur van het woonhuis en de schuur. Het betreft het woonhuis en de grote schuur gelegen in een straatwand, evenwijdig aan de Overstraat gelegen. Het boerderijcomplex maakt deel uit van de bebouwingsstructuur van de dorpskern van Munstergeleen en is gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw (1850-1900) in traditionele bouwstijl, waarvan het woonhuis in 1931 met rationalistische stijlkenmerken werd vernieuwd. Het boerderijcomplex heeft een U-vormig plattegrond evenwijdig aan de weg, op het achterterrein staat een schuurtje. Het woonhuis aan de straatzijde bestaat uit twee bouwlagen, gedekt met zadeldak evenwijdig aan de weg met een steekkap naar de als tuitgevel vormgegeven hoekrisaliet. Rechts naast het woonhuis is een schuur gesitueerd. De schuur heeft een rechthoekige plattegrond evenwijdig aan de weg, met daarachter een haakse aanbouw met een iets grotere nokhoogte. De bouwmassa bestaat uit één bouwlaag, gedekt met zadeldak evenwijdig aan de weg. De daken van het woonhuis en de schuur zijn bedekt met rode Tuiles du Nord-pannen. De vloeren van het woonhuis zijn hoofdzakelijk van hout. Het gebouw is opgetrokken in roodbruine baksteen, gemetseld in kruisverband en platvol gevoegd. Aan het metselwerk valt te zien dat het pand is verbouwd, mogelijk in 1931, toen het huidige woonhuis werd gebouwd. In tegenstelling tot de rest van het complex is de voorgevel van het woonhuis opgetrokken in oranjerode verblendsteen, gemetseld in kettingverband en terugliggend gevoegd. 
 
Kelder
Het complex heeft twee kelders. De kelder gelegen onder de hal/woonkamer van het woonhuis en de kelder gelegen aan de voorgevel van de schuur.
 
Begane grond
De begane grond van het woonhuis heeft een entree liggend in een verdiept portiek met vier natuurstenen treden. Via de gang/hal bevinden zich links en rechts de woon- c.q. eetkamers. Achter de linker woonkamer ligt het trappenhuis en het toilet. Achter het trappenhuis ligt de woonkeuken. Het achterste gedeelte van het woonhuis heeft dienst gedaan als dubbele bewoning c.q. mantelzorg, zodat hier een separate entree is met eveneens een woonkeuken en een badkamer. De serre gelegen achter de rechterwoonkamer is van slechte kwaliteit en doet afbreuk aan het oorspronkelijke woonhuis. De grote schuur is een fantastische ruimte met aan de beschermde voorgevel een grote poort. Links van de grote ruimte bevinden zich nog de bijkeuken en diverse bergingen. Op het terrein zijn verschillende stallen c.q. bergingen aanwezig met asbest dakbedekkingen. In het gehele complex zijn diverse asbest beplatingen aanwezig. Er is geen inventarisatie hiervan aanwezig.
 
Eerste verdieping
De eerste verdieping is bereikbaar via de sfeervolle houten trap in de centrale hal en de trap ter plaatse van de woonkeuken van de mantelzorgwoning. Deze eerste verdieping bevat een ruime overloop welke toegang geeft aan vier slaapkamers. De trap bij de mantelzorgwoning geeft toegang naar de slaapkamer met geïntegreerde doucheruimte met toilet

Zolder
De zolder van het woonhuis is te bereiken via de vlisotrap vanuit de overloop.
 
Perceel
Het boerderijcomplex is direct gelegen aan de straat en beschikt daarmee niet over een voortuin. De achtertuin is bereikbaar via een gedeelde smalle inrit c.q. een pad met erfdienstbaarheid met de buren. Het perceel is zeer riant, 1963 m2. Het achtergebied is deels verhard ten behoeve van de toegangen naar de verschillende stallen en er zijn weien met fruitbomen. Het perceel is op het noordwesten georiënteerd.


Bijzonderheden

  • De bijzonderheden van het gemeentelijk monument: het siermetselwerk en de betonstenen sierelementen, het oorspronkelijke glas-in-lood in de bovenlichten, de natuursteen leien van de erker op de verdieping en de smeedijzeren windvaan ter plaatse van de voorgevel van het woonhuis.
  • De prachtige, ruime schuur met de houten spanten
  • Riant perceel
  • Centrale ligging in het dorp Munstergeleen
meer