Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Renoveren voor beginners: de kluswoning, kopen & renoveren. 29-08-2019 00:00

De huidige woningmarkt is krap en dat geldt vooral voor betaalbare starterswoningen. Hierbij is een instapklare woning een ‘speld in de hooiberg’. In een krimpende regio als de Westelijke Mijnstreek is nieuwbouw vaak een uitzondering. Hoe kan een koper dan toch zijn of haar droomhuis bemachtigen? De oplossing lijkt simpel: de kluswoning, kopen & renoveren.  

Wat is renoveren?

De definitie die de Nederlandse Rijksoverheid hanteert is ‘van renovatie of woningverbetering is sprake als de woning (gedeeltelijk) vernieuwd wordt. Bij onderhoud gaat het om de reparatie of vervanging van onderdelen van de woning.’ De nadruk ligt op het vernieuwen van een woning. Dit betekent in de praktijk dat de woonkwaliteit van een pand verhoogd wordt. Voorbeelden hiervan zijn het vervangen van kozijnen met isolerende beglazing, de woning voorzien van isolatie, de woning vergroten, het aanpassen van de badkamer of keuken, veranderen van de plattegrond qua indeling of zelfs het volledig slopen van de bestaande woning en nieuwbouw terugplaatsen.

 

Wat zijn de voordelen van renoveren?

Een woning kopen en vervolgens renoveren heeft veel voordelen. Een belangrijk voordeel is de lagere aankoopprijs van een woning. Natuurlijk moet er wel nog een investering gedaan worden in de renovatie zelf, maar dit heeft een koper volledig zelf in de hand. Deze investering kan vaak gelijkmatig gedaan worden, waardoor er in stappen naar het uiteindelijke droomhuis gewerkt wordt. Een ander belangrijk voordeel dat hierop aansluit is het volledig naar eigen smaak maken van een woning of gedeeltes van een woning. Renovatie biedt een koper de mogelijkheid de woning aan te passen, waardoor ‘woonkwaliteit op maat’ ontstaat. Deze woonkwaliteit wordt ook sterk bepaald door het comfort van de woning. Hierbij is de energetica van een pand van groot belang. De woning isoleren en het vervangen van kozijnen met dubbel glas is vaak een goed begin. Dit in combinatie met het aanpassen van technische installaties, zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van zonnepanelen, warmtepomp of zonneboiler, zijn het efficiënts. Daarnaast is de kans groot dat een woning na renovatie in waarde zal stijgen. Voor u als koper is dit een investering, waar u later de vruchten van kan plukken.

 

Hoe pak ik een renovatie aan? (met 10 tips die u op weg helpen!)

Een renovatie is niet altijd een makkelijke klus, maar met deze 10 tips gaat het zeker lukken:

  1. Zorg voor inspiratie op voorhand, zo weet u precies waar u naar moeten kijken in de zoektocht naar een woning
  2. Probeer zo veel mogelijk informatie over de woning te krijgen, over de huidige staat en de verbouwmogelijkheden
  3. Maak een financiële raming alvorens u tot aankopen over gaat. Dit bepaalt ook uw aankoopbudget.
  4. Bent u zelf handig? Kijk wat u zelf kunt doen, dit scheelt altijd in de kosten
  5. Vraag offertes op bij verschillende aannemers. Let op: de goedkoopste is niet altijd de beste!
  6. Overweegt u constructieve veranderingen? Dan is de hulp van een expert noodzakelijk
  7. Maak een planning voor de korte en de lange termijn. Dit geeft houvast tijdens de renovatie
  8. Overweegt u een drastische renovatie? Een ontwerp op voorhand zorgt voor een heldere verwachting van de woning
  9. Houdt rekening met tegenslag, zowel qua planning als financieel.
  10. Betrek een aankoopmakelaar met bouwkundige kennis in het aankoopproces, dit bespaart u op voorhand veel problemen!

 

YLO Makelaardij: wij helpen u!

De makelaars van YLO Makelaardij helpen u graag met advies bij de aankoop van een woning. Door hun bouwkundige expertise en jarenlange ervaring in de bouwsector hebben zij een scherpe en deskundige blik ontwikkeld met betrekking tot de mogelijkheid tot renovatie. Ook kan YLO Makelaardij u helpen bij het inzichtelijk maken van de mogelijkheden die een woning kan bieden bij renovatie. Benieuwd naar de waarde van de woning na renovatie? Wij maken voor u een waardebepaling, waarbij wij rekening houden met de door u geplande renovatie. Mocht u uw eigen woning eerst moeten verkopen, dan staan wij voor u klaar en helpen u met het volledige aan- en verkooptraject. Wij kunnen u ook bijstaan bij het zoeken naar een geschikte architect en/of aannemer.

 

Benieuwd naar onze renovatiewoningen? De onderstaande woningen staan nu te koop:

 

 

Heeft u vragen of zoekt u hulp bij aankoop en/of verkoop? Wij staan voor u klaar!

 

Team YLO Makelaardij

ing. Yvonne Offermans-Leinders (makelaar),

ir. Thijs Offermans (makelaar),

Danielle Konings (commercieel medewerker makelaardij)